Koiran ostaminen kerrostaloasuntoon: katso tästä vinkit

Myydään koira -ilmoituksia on vähän siellä sun täällä, mutta jos olet ostamassa ensimmäistä koiraasi ja asut kerrostalossa, mitä sinun kannattaisi huomioida?

Kerrostaloasuminen asettaa erityisiä vaatimuksia koiranpidolle. Kerrostaloissa asuvien koiranomistajien tulee ottaa huomioon naapurit ja yhteiset tilat, kuten rappukäytävät ja hissit. Melu voi olla ongelma, varsinkin jos koira haukkuu tai ulvoo usein. Tämän välttämiseksi on tärkeää kouluttaa koira olemaan hiljaa asunnossa ja opettaa se rauhoittumaan yksin ollessaan.

Toinen tärkeä seikka on koiran ulkoiluttaminen. Kerrostaloalueilla ei välttämättä ole heti lähistöllä suuria puistoja tai metsiä, joten koiran kanssa on suunniteltava pidempiä kävelylenkkejä. On tärkeää muistaa, että koira tarvitsee riittävästi liikuntaa ja virikkeitä pysyäkseen terveenä ja onnellisena.

Koiran koulutus ja totuttaminen

Koiran kouluttaminen on avainasemassa kerrostaloasumisessa. Koiran tulisi tottua hissin käyttöön, muihin asukkaisiin ja erilaisiin ääniin, joita kerrostaloelämässä esiintyy. Myös sisäsiisteys on tärkeää, sillä pienessä asunnossa ei ole tilaa ”vahingoille”. Koiran koulutuksen tulisi alkaa mahdollisimman varhain, jotta se tottuu kerrostalon erityisolosuhteisiin.

Lisäksi, koiranomistajan on hyvä opettaa koiralleen, miten käyttäytyä kohteliaasti muita asukkaita kohtaan. Esimerkiksi hihnassa kävely ja muiden koirien sekä ihmisten kohtaaminen vaativat harjoittelua. Tärkeää on myös opettaa koiralle, että yksinoloaika on normaali osa päivää, jotta se ei kärsi eroahdistuksesta.

Naapurisuhde ja yhteiset säännöt

Naapurisuhde on tärkeä osa kerrostaloelämää, ja koiranomistajien on hyvä pitää tämä mielessä. On tärkeää informoida naapureita uudesta perheenjäsenestä ja keskustella mahdollisista huolenaiheista etukäteen. Myös kerrostalon yhteiset säännöt on otettava huomioon. Esimerkiksi monet taloyhtiöt vaativat, että koirat pidetään hihnassa yleisissä tiloissa.

Lisäksi kannattaa muistaa, että jokaisella on oikeus rauhalliseen asumiseen. Jos koira aiheuttaa jatkuvaa haukkumista tai muuta häiriötä, on omistajan velvollisuus puuttua tilanteeseen. Koiran koulutus ja mahdolliset käytösongelmat on hyvä käsitellä ammattilaisen avulla.

Kerrostaloystävälliset koirarodut

Kaikki koirarodut eivät sovellu yhtä hyvin kerrostaloasumiseen. Joitakin rotuja, kuten suuria ja energisiä koiria, voi olla haastavampaa pitää pienessä asunnossa. Sen sijaan pienemmät ja rauhallisemmat rodut, kuten mäyräkoira tai cavalier kingcharlesinspanieli, sopeutuvat yleensä paremmin kerrostaloympäristöön.

Rodun valinnassa on tärkeää ottaa huomioon koiran luonne ja tarpeet. Esimerkiksi aktiiviset ja leikkisät rodut vaativat enemmän liikuntaa ja virikkeitä, kun taas rauhallisemmat rodut voivat tyytyä lyhyempiin kävelylenkkeihin. Koiran koko on myös huomioitava, sillä suuri koira voi kokea ahtauden asunnossa.

Lista kerrostaloystävällisistä koiraroduista

  1. Mäyräkoira
  2. Cavalier kingcharlesinspanieli
  3. Ranskanbulldoggi
  4. Shih tzu
  5. Bostoninterrieri
  6. Maltezeri
  7. Kääpiöpinseri
  8. Pomeranian
  9. Lhasa apso
  10. Chihuahua

Nämä rodut on valittu niiden koon, luonteen ja sopeutumiskyvyn perusteella kerrostaloelämään. Jokaisen koiran yksilölliset tarpeet ja luonne tulee kuitenkin ottaa huomioon rodusta riippumatta.

Koiran hyvinvointi kerrostalossa

Koiran hyvinvointi on ensiarvoisen tärkeää, riippumatta asumismuodosta. Kerrostalossa asuvien koirien hyvinvoinnin kannalta on tärkeää varmistaa riittävä liikunta, seura ja virikkeet. Koirat tarvitsevat päivittäistä liikuntaa, leikkiä ja sosiaalisia kontakteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.

Mental stimulation on yhtä tärkeää kuin fyysinen aktiivisuus. Älypelit, kuten ruoka palapelit ja erilaiset hajutyöskentelyharjoitukset, ovat hyviä tapoja pitää koira virkeänä ja onnellisena. On myös tärkeää tarjota koiralle turvallinen ja rauhallinen paikka lepäämiseen ja rentoutumiseen kotona.

Yhteisöllisyys ja tuki

Kerrostaloalueilla on usein vahva yhteisöllisyys, ja tämä voi olla suureksi avuksi koiranomistajille. Esimerkiksi koirapuistot ja -kerhot tarjoavat mahdollisuuden koirien sosiaalistamiseen ja omistajien vertaistukeen. Yhteisöllisyys auttaa myös jakamaan vinkkejä ja kokemuksia koiranpidosta kerrostalossa.

On myös mahdollista järjestää yhteisiä koiran ulkoilutusryhmiä tai -vuoroja naapureiden kanssa. Tämä ei ainoastaan auta koiria saamaan seuraa ja liikuntaa, vaan myös luo yhteisöllisyyden tunnetta asukkaiden keskuudessa. Lisäksi, hyvät suhteet naapureihin voivat helpottaa mahdollisia ongelmatilanteita, kuten koiran aiheuttamaa melua.

0 kommenttia artikkeliin ”Koiran ostaminen kerrostaloasuntoon: katso tästä vinkit”

Vastaa

Edullisesti matkalle - lentäen