Rikkinäinen auton tuulilasi – Mitä kannattaa tehdä?

Auton tuulilasi on yksi tärkeimmistä turvallisuusvälineistä. Se suojaa kuljettajaa ja matkustajia tuulelta, sateelta, lumelta ja muilta ulkoisilta vaaroilta. Rikkinäinen tuulilasi voi kuitenkin heikentää auton turvallisuutta merkittävästi.

Miksi tuulilasi voi rikkoutua?

Tuulilasi voi rikkoutua monesta syystä. Yleisin syy on kiveniskemä. Kivet voivat lentää vastaan esimerkiksi tien pinnalta, toisen auton renkaista tai muusta ajoneuvosta. Myös esimerkiksi kovat tuulet, äkilliset lämpötilanvaihtelut tai materiaalivirheet voivat johtaa tuulilasin rikkoutumiseen.

Miten rikkinäinen tuulilasi tunnistaa?

Rikkinäinen tuulilasi voidaan tunnistaa monista merkeistä. Yleisin merkki on tietysti halkeama tai reikä tuulilasissa. Halkeama voi olla pieni tai suuri, ja se voi olla suora tai mutkainen. Myös tuulilasin pinta voi olla naarmuuntunut tai lohkeilla.

Mitä tehdä, jos tuulilasi on rikki?

Rikkinäisen tuulilasin kanssa ei kannata ajaa. Halkeama voi laajentua ja heikentää tuulilasin lujuutta. Tämä voi johtaa siihen, että lasi rikkoutuu kokonaan kesken ajon.

Jos tuulilasi on rikki, se tulee korjata tai vaihtaa mahdollisimman pian. Jos autossa on tuulilasivakuutus, korjaus tai vaihto voidaan tehdä vakuutusyhtiön hyväksymässä korjaamossa. Omavastuuta vakuutusyhtiöt eivät yleensä peri tuulilasin korjauksesta.

Tuulilasin kiveniskemän korjaus

Pienet kiveniskemät voidaan usein korjata. Korjausmenetelmänä käytetään yleensä silikonihartsia, joka ruiskutetaan halkeaman sisään. Hartsi täyttää halkeaman ja vahvistaa sitä.

Kiveniskemän korjaus on yleensä nopeaa ja helppoa. Se voidaan tehdä myös kotona, mutta ammattilaisen tekemä korjaus on yleensä kestävämpi.

Tuulilasin vaihto

Jos halkeama on suuri tai se sijaitsee keskeisellä paikalla, tuulilasi tulee vaihtaa. Tuulilasin vaihto on työläämpää ja kalliimpaa kuin korjaus.

Tuulilasin vaihto voidaan tehdä myös kotona, mutta se vaatii erityisiä työkaluja ja osaamista. Ammattilaisen tekemä vaihto on yleensä turvallisempi ja kestävämpi.

Rikkinäisen tuulilasin vaarat

Rikkinäinen tuulilasi voi olla vaarallinen monista syistä. Halkeama voi laajentua ja heikentää tuulilasin lujuutta. Tämä voi johtaa siihen, että lasi rikkoutuu kokonaan kesken ajon.

Rikkinäinen tuulilasi voi myös heikentää kuljettajan näkyvyyttä. Tämä voi vaikeuttaa ajamista ja lisätä onnettomuusriskiä.

Lisäksi rikkinäinen tuulilasi voi aiheuttaa matkustajille vammoja. Esimerkiksi halkeama voi haljentua kesken ajon ja aiheuttaa lasinsirpaleita, jotka voivat osua matkustajiin.

Yhteenveto

Rikkinäinen tuulilasi on aina vaarallinen. Jos tuulilasi on rikki, se tulee korjata tai vaihtaa mahdollisimman pian.

Jos autossa on tuulilasivakuutus, korjaus tai vaihto voidaan tehdä vakuutusyhtiön hyväksymässä korjaamossa. Omavastuuta vakuutusyhtiöt eivät yleensä peri tuulilasin korjauksesta.

Pienet kiveniskemät voidaan usein korjata, mutta jos halkeama on suuri tai se sijaitsee keskeisellä paikalla, tuulilasi tulee vaihtaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Rikkinäinen auton tuulilasi – Mitä kannattaa tehdä?”

Vastaa

Edullisesti matkalle - lentäen