Sähkön hinta ja seuranta: Opas energiaystävälliseen arkeen

Sähkön hinta on noussut viime aikoina, ja moni suomalainen miettii, miten voi säästää sähkölaskussaan. Tässä artikkelissa tarkastelemme sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä ja annamme vinkkejä sähkönkulutuksen pienentämiseen. Kerromme myös, mistä voi seurata sähkön hintakehitystä reaaliajassa.

Sähkön hintaan vaikuttavat tekijät

Sähkön hintaan vaikuttaa useat tekijät, kuten:

  • Sähkön kysyntä ja tarjonta: Kysyntä on yleensä suurimmillaan aamuisin ja iltapäivisin, jolloin hinta on myös korkeampi. Yöllä ja viikonloppuisin kysyntä on pienempi, joten hinta on myös halvempi.
  • Sähkön tuotantokustannukset: Sähkön tuotantokustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi polttoaineiden hinnat, sääolosuhteet ja voimalaitosten käytettävyys.
  • Verot ja maksut: Sähkön hintaan sisältyy myös arvonlisävero ja sähkönsiirtomaksut.

Sähkön kulutuksen pienentäminen

Sähkönkulutusta voi pienentää useilla eri tavoilla. Seuraavassa on muutamia vinkkejä:

  • Sammuta valot ja laitteet, kun niitä ei käytetä. Tämä on helpoin tapa säästää sähköä.
  • Käytä energiatehokkaita kodinkoneita ja lamppuja. Energiatehokkaat laitteet kuluttavat vähemmän sähköä ja säästävät rahaa pitkällä aikavälillä.
  • Pese pyykkiä kylmällä vedellä. Suurin osa pyykinpesukoneen käyttämästä energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Pese pyykkiä kylmällä vedellä, kun se on mahdollista.
  • Kuivata pyykki ulkona aina kun mahdollista. Kuivausrumpu kuluttaa paljon sähköä. Kuivata pyykki ulkona aina kun mahdollista, niin säästät sähköä ja rahaa.
  • Laske huoneenlämpöä muutamalla asteella. Jokainen aste, jonka lasket huoneenlämpöä, voi säästää jopa 5% lämmitysenergiasta.
  • Hanki älykäs termostaatti. Älykäs termostaatti voi auttaa sinua säästämään sähköä säätämällä lämmitystä automaattisesti tarpeidesi mukaan.

Sähkön hinnan seuraaminen

Sähkön hinta nyt voit seurata reaaliajassa useilta eri verkkosivuilta. Yksi suosittu sivusto on https://www.porssisahkoa.fi/, josta voi tarkastella tuntikohtaisia spot-hintoja koko Suomessa. Myös useat sähkönmyyjät tarjoavat verkkosivuillaan tietoa sähkön hinnoista ja hintakehityksestä.

Sähkösopimuksen valinta

Sähkösopimusta valitessa kannattaa vertailla eri myyjien hintoja ja sopimusehtoja. On tärkeää miettiä, millainen sähkösopimus sopii parhaiten omiin tarpeisiin. Tarjolla on esimerkiksi kiinteähintaisia sopimuksia, pörssisähkösopimuksia ja hybridi-sopimuksia.

Säästämällä sähköä voi säästää rahaa

Sähkönkulutuksen pienentämisellä voi säästää rahaa sähkölaskussaan. Se on myös hyväksi ympäristölle. Sähköä säästämällä vähennetään hiilidioksidipäästöjä ja torjutaan ilmastonmuutosta.

Lisätietoja

Lue myös: Väre Pörssisähkö (ykkoslohja.fi)

Yksi kommentti artikkeliin ”Sähkön hinta ja seuranta: Opas energiaystävälliseen arkeen”

Vastaa

Edullisesti matkalle - lentäen