Stand up-komiikka: Viihdettä ja naurua koko rahalla

Stand up -komiikka on esittävän taiteen laji, jossa koomikko esittää yksin yleisölle huumoria sisältävää materiaalia. Esitykset ovat yleensä improvisoituja, ja koomikko vuorovaikuttaa yleisön kanssa.

Historia

Stand up -komiikan juuret ovat 1800-luvun alun Yhdysvalloissa. Tuolloin minstrel-teatteri oli suosittu viihdemuotoja, ja niissä esiintyi myös koomikoita. Minstrel-koomikot kertoivat yksinkertaisia vitsejä ja tekivät pilaa afroamerikkalaisista.

Stand up -komiikan nykymuoto kehittyi 1900-luvun alkupuolella. Yhdysvaltalaisissa klubeissa ja yökerhoissa alkoi esiintyä koomikoita, jotka kertoivat henkilökohtaisia tarinoita ja vitsejä ajankohtaisista aiheista.

1950-luvulla stand up -komiikka alkoi levitä myös Eurooppaan. Yhdysvaltalaiset koomikot, kuten Lenny Bruce ja Richard Pryor, vaikuttivat merkittävästi eurooppalaisen stand up -komiikan kehitykseen.

1980-luvulla stand up -komiikka alkoi tulla suosituksi myös Suomessa. Tuolloin televisioon alkoi ilmestyä stand up -esityksiä, ja suomalaiset koomikot alkoivat esiintyä ulkomailla.

Tyylit

Stand up -komiikassa on monia erilaisia tyylejä. Yksi suosituimmista tyyleistä on juttelukomiikka, jossa koomikko kertoo humoristisia tarinoita elämästään tai ajankohtaisista aiheista. Toinen suosittu tyyli on vitsikomedia, jossa koomikko kertoo vitsejä.

Muita stand up -komiikan tyylejä ovat muun muassa improvisaatiokomiikka, joka perustuu spontaaniin huumoriin, ja musta huumori, joka käsittelee raskaita aiheita humoristisella tavalla.

Koomikot

Stand up -komiikkaa harrastaa miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Suomalaisia ja ulkomaisia stand up -koomikkoja ovat muun muassa:

  • Suomessa: Ismo Leikola, Ali Jahangiri ja JP Pirinen
  • Yhdysvalloissa: Dave Chappelle, Louis C.K., Jerry Seinfeld
  • Isossa-Britanniassa: Ricky Gervais, Jimmy Carr, John Cleese

Stand up -komiikka Suomessa

Stand up -komiikka on suosittua myös Suomessa. Suomalaisia stand up -koomikkoja on mukana sekä kotimaisissa että kansainvälisissä festivaaleilla.

Suomessa on myös useita stand up -klubeja, joissa koomikoita voi nähdä esiintymässä. Lisäksi stand up -komiikkaa esitetään televisiossa ja radiossa.

Stand up -komiikan tulevaisuus

Stand up -komiikka on suosittu viihdemuoto, jolla on pitkä historia. Stand up -komiikka on myös monipuolinen taidemuoto, jossa on monia erilaisia tyylejä. Stand up -komiikan tulevaisuus näyttääkin valoisalta.

www.eliittikumppani.fi

Yksi kommentti artikkeliin ”Stand up-komiikka: Viihdettä ja naurua koko rahalla”

Vastaa

Edullisesti matkalle - lentäen