Perintöverotus: Kaikki mitä sinun tulee tietää

Perintövero on vero, joka peritään perinnöstä tai testamentilla saadusta omaisuudesta. Se on progressiivinen vero, jonka suuruus riippuu perinnön arvosta ja perinnönsaajan sukulaisuussuhteesta vainajaan. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää perintöverosta.

Mikä on perintöveron tarkoitus?

Perintöveron tarkoitus on kerätä valtiolle verotuloja. Se on myös tulonjakopoliittinen instrumentti, jolla pyritään tasaamaan varallisuutta.

Kuka on velvollinen maksamaan perintöveroa?

Perintöveroa maksavat kaikki, jotka saavat perintöä tai testamenttia. Veron maksuvelvollisuus riippuu perinnönsaajan sukulaisuussuhteesta vainajaan.

Perintöveron määrä

Perintöveron määrä riippuu perinnön arvosta ja perinnönsaajan sukulaisuussuhteesta vainajaan. Veroprosentti on progressiivinen, eli se kasvaa perinnön arvon kasvaessa.

Perintöverovapaus

Perintöverovapaus on tietty summa, jonka perinnönsaaja voi periä ilman perintöveroa. Perintöverovapaus riippuu perinnönsaajan sukulaisuussuhteesta vainajaan.

Laskuri

Perintöverolaskuri on työkalu, jonka avulla voit arvioida perintöveron määrän. Verolaskurin löydät Verohallinnon verkkosivuilta.

Perintöverotuksen toimittaminen

Perintöverotuksen toimittaa Verohallinto. Perinnönsaajan on annettava Verohallinnolle perukirja ja veroilmoitus.

Perintöveron maksaminen

Perintövero on maksettava kuuden kuukauden kuluessa kuolinpäivästä. Veron voi maksaa kerralla tai enintään neljässä erässä.

Miten voin välttää perintöveroa?

Perintöveroa voi välttää esimerkiksi lahjoittamalla omaisuutta perinnönsaajille jo elinaikana. Lahjoitukset ovat verovapaita tiettyyn rajaan asti.

Lisätietoja perintöverosta

Lisätietoja perintöverosta löydät Verohallinnon verkkosivuilta.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua ymmärtämään perintöveroa paremmin.

Vastaa

Edullisesti matkalle - lentäen