Koiran koulutus: Vinkkejä koiran kanssa onnelliseen ja tasapainoiseen yhteiseloon

Koiran hankinta tuo elämään iloa ja rakkautta, mutta samalla se tuo mukanaan vastuun eläimen kouluttamisesta. Hyvin koulutettu koira on ilo omistaa ja se helpottaa arkea merkittävästi. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää koiran koulutuksesta, jotta voit luoda onnellisen ja tasapainoisen yhteiseloon lemmikkisi kanssa.

Miksi koiran koulutus on tärkeää?

Koiran koulutus on tärkeää monesta syystä. Se auttaa koiraa oppimaan toivottua käyttäytymistä ja ymmärtämään omistajan odotukset. Koulutus myös parantaa koiran ja omistajan välistä kommunikaatiota ja luottamusta. Hyvin koulutettu koira on helpompi ottaa mukaan eri paikkoihin ja se käyttäytyy siivosti ja kohteliaasti. Koulutus voi myös ehkäistä ongelmakäyttäytymistä, kuten aggressiivisuutta tai tuhoamista.

Mitä koiran koulutus on?

Koiran koulutus on prosessi, jossa koira opetetaan toivottuihin käyttäytymismalleihin. Koulutuksessa käytetään erilaisia menetelmiä, kuten positiivista vahvistamista, rankaisua ja mallintamisesta. Positiivinen vahvistaminen on tehokkain ja nykyaikaisin koulutusmenetelmä, jossa koiraa palkitaan toivotusta käyttäytymisestä. Rangaistusta tulisi käyttää vain äärimmäisen varovaisesti ja aina positiivisen vahvistamisen rinnalla. Mallintamisessa koira oppii seuraamalla toisen koiran tai ihmisen käyttäytymistä.

Milloin koiran koulutus tulisi aloittaa?

Koiran koulutus tulisi aloittaa mahdollisimman pian pennun tultua kotiin. Pennut ovat oppimisen kannalta herkimmillään 3-12 kuukauden ikäisinä, joten tämä on tärkeä ikäkausi koulutuksen aloittamisen kannalta. Jopa aivan pienet pennut voivat oppia perusasioita, kuten istumisen ja maahanmenon.

Mitä taitoja koiralle tulisi opettaa?

Koiralle tulisi opettaa ainakin seuraavat perustaidot:

 • Tuleminen kutsusta
 • Istuminen
 • Maahanmeno
 • Hihnassa kävely
 • Yksin jääminen
 • Käsittely

Näiden perustaitojen lisäksi koiralle voi opettaa myös muita taitoja, kuten temppuja tai agilitya.

Koiran koulutusmenetelmiä

Koiran koulutuksessa käytetään erilaisia menetelmiä, joista yleisimpiä ovat:

 • Positiivinen vahvistaminen
 • Rankaisu
 • Mallintaminen

Positiivinen vahvistaminen on tehokkain ja nykyaikaisin koulutusmenetelmä, jossa koiraa palkitaan toivotusta käyttäytymisestä. Palkkiona voi käyttää esimerkiksi herkkuja, leluja tai kehuja.

Rangaistusta tulisi käyttää vain äärimmäisen varovaisesti ja aina positiivisen vahvistamisen rinnalla. Rangaistuksen tulee olla välitön ja oikeudenmukainen ja sen tulee kohdistua koiran tekoon, ei itse koiraan.

Mallintamisessa koira oppii seuraamalla toisen koiran tai ihmisen käyttäytymistä. Tämä on hyvä menetelmä esimerkiksi hihnassa kävelyn opettamisessa.

Koiran koulutuksen vinkkejä

 • Ole kärsivällinen ja johdonmukainen. Koiran koulutus vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ole johdonmukainen koulutusmetodeissa ja älä luovuta, jos koira ei opi heti.
 • Pidä koulutustuokiot lyhyinä ja hauskoina. Koiran keskittymiskyky on rajallinen, joten pidä koulutustuokiot lyhyinä ja vaihtelevina. Tee koulutuksesta hauskaa ja motivoivaa sekä koiralle että itsellesi.

Vastaa

Edullisesti matkalle - lentäen