Asuntomarkkinat: Asunnonvaihtotahti pidentynyt

Kiinteistömaailman selvityksen mukaan suomalaisten keskimääräinen asunnon omistusaika on noussut lähes 12 vuoteen. Tämä kehitys rikkoo aiemman käsityksen, että suomalaiset vaihtavat asuntoaan seitsemän vuoden välein. Mediaani omistusaika on nyt yli kahdeksan vuotta, mikä viittaa pitkän aikavälin muutokseen asuntomarkkinoilla.

Asunnonvaihdon sykli on pidentynyt kaikissa omistajaryhmissä. Nopeimmin asuntoa vaihtavat tekevät sen nykyään neljän vuoden jälkeen, kun aiemmin kolmen vuoden jälkeen. Hitaimmin vaihtavat myyvät asuntonsa vasta 16 vuoden jälkeen.

Verovapauden vaikutus

Monet uskovat, että suomalaiset myyvät asuntonsa heti, kun kahden vuoden verovapaus täyttyy. Kuitenkin, tilastot osoittavat, että useimmat myyvät asuntonsa vasta kahdeksan vuoden jälkeen. Yksittäisistä vuosista yleisintä on myydä asunto saantoa seuraavana vuonna, erityisesti perintöasuntojen kohdalla.

Verovapaus toisen vuoden jälkeen tuo pienen piikin asuntokauppoihin, mutta vaikutus ei ole niin merkittävä kuin voisi olettaa. Esimerkiksi vuosina 2021 ja 2022 tapahtunut hintojen nousu kannusti ihmisiä myymään kahden-kolmen vuoden omistusajan jälkeen.

Pitkän aikavälin omistusajat

Kiinteistömaailman aineistossa näkyy, että asumisaika on pidentynyt kaikissa neljänneksissä:

  1. Nopeimmin vaihtavat: Asunnon myynti neljän vuoden sisällä ostosta.
  2. Toiseksi nopeimmin vaihtavat: Myynti kahdeksan vuoden jälkeen.
  3. Kolmanneksi nopeimmin vaihtavat: Myynti 16 vuoden jälkeen.
  4. Hitaimmin vaihtavat: Myynti yli 16 vuoden jälkeen.

Asunnon vaihdon sykli on pidentynyt kaikkialla, mikä viittaa siihen, että ihmiset odottavat pidempään ennen asunnon vaihtoa.

Mediaani ja keskiarvo

Mediaani omistusaika kuvaa parhaiten suomalaisten asunnonvaihtokäyttäytymistä. Aiemmin seitsemän vuoden mediaani on noussut kahdeksaan vuoteen, mikä heijastaa hidastunutta asunnonvaihtoa. Pitkät omistusajat kertovat ihmisten sitoutumisesta asumismuotoonsa ja tarvelähtöisestä asunnonvaihdosta.

Kiinteistömaailman rooli

Kiinteistömaailma on Suomen suurin kiinteistönvälitysketju, jolla on yli 500 ammattilaista ja reilut sata yrittäjävetoista toimipistettä. Yritys perustettiin vuonna 1990 ja toimii myös Baltian maissa Ober-Haus -brändillä.

Myytit murtuvat

Selvitys osoittaa, että suomalaiset eivät vaihda asuntoaan niin usein kuin on luultu. Verovapauden vaikutus on olemassa, mutta se ei ole merkittävin tekijä asunnonvaihdossa. Pidempi omistusaika heijastaa asuntomarkkinoiden muuttunutta luonnetta.

Asunnonvaihdon syyt

Asunnonvaihdon taustalla ovat usein elämäntilanteiden muutokset, kuten perheen kasvu tai lasten muutto pois kotoa. Taloudelliset syyt, kuten asunnon arvonnousu, vaikuttavat myös päätökseen myydä. Yleisesti ottaen suomalaiset pitävät asunnoistaan kiinni pidempään kuin aiemmin.

Tulevaisuuden näkymät

Asunnonvaihtotahti voi jatkossakin hidastua, jos taloudelliset olosuhteet ja asuntomarkkinoiden tilanne säilyvät nykyisinä. Kiinteistömaailman selvitys antaa tärkeää tietoa asuntomarkkinoiden trendeistä ja auttaa ymmärtämään suomalaisten asumispreferenssejä.

Kiinteistömaailma on kiinteistönvälityspalveluita Suomessa ja Baltian maissa tarjoava yritys. Suomessa Kiinteistömaailma on maan suurin kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee yli 500 asuntokaupan ammattilaista reilussa sadassa yrittäjävetoisessa asuntomyymälässä ympäri Suomen. Yritys perustettiin vuonna 1990. Baltian maissa (Viro, Latvia, Liettua) Kiinteistömaailma toimii Ober-Haus -brändillä. Kiinteistömaailma osti Ober-Hausin liiketoiminnan vuonna 2021.

Vastaa

Edullisesti matkalle - lentäen