Kuuma kesä ja helle: Selviytymisopas paahteeseen ja ennätyshelteisiin

Kesä on ihanaa aikaa, mutta kun elohopea kipuaa kohti ennätyksiä, kuumuus voi muuttua tukalaksi. Suomi on tottunut leutoihin kesiin, mutta viime vuosina hellepäivät ovat yleistyneet ja lämpötilat nousseet uusiin lukemiin. Miten siis selvitä kuumasta kesästä ja paahteisista helteistä? Tämä kattava opas tarjoaa käytännön vinkkejä, tietoa terveydestä ja turvallisuudesta sekä ideoita helteestä nauttimiseen.

Helteen vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin

Kuuma sää voi vaikuttaa terveyteen monin tavoin. Lämpöuupumus ja lämpöhalvaus ovat vakavimmat riskit, mutta helle voi aiheuttaa myös nestehukkaa, päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvat pienet lapset, ikäihmiset, raskaana olevat ja kroonisesti sairaat.

On tärkeää tunnistaa helteen aiheuttamat oireet ja toimia ajoissa. Jos olo on tukala, hakeudu viileään paikkaan, juo runsaasti vettä ja lepää. Jos oireet eivät helpota tai pahenevat, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.

Vinkit viilentymiseen ja nesteytykseen

 • Juo runsaasti vettä: Nesteytys on avainasemassa helteellä. Juo vettä säännöllisesti, vaikka et tuntisikaan janoa. Vältä alkoholia ja kofeiinipitoisia juomia, jotka kuivattavat elimistöä.
 • Syö kevyesti ja viilentävästi: Suosi salaatteja, hedelmiä ja vihanneksia. Raskaat ja suolaiset ruoat lisäävät janon tunnetta.
 • Pukeudu viileästi: Valitse vaaleita ja väljiä vaatteita, jotka hengittävät. Luonnonmateriaalit, kuten puuvilla ja pellava, ovat hyvä valinta.
 • Suojaa iho ja silmät: Käytä aurinkovoidetta, hattua ja aurinkolaseja. Vältä auringossa oleskelua keskipäivän kuumimpina tunteina.
 • Viilennä kotia: Pidä ikkunat ja verhot kiinni päivällä, jotta kuuma ilma ei pääse sisään. Avaa ikkunat illalla ja yöllä, kun ilma on viileämpää. Käytä tarvittaessa tuuletinta tai ilmastointilaitetta.
 • Ota viileitä suihkuja tai kylpyjä: Viileä vesi viilentää ihoa ja auttaa kehoa säätelemään lämpötilaa.
 • Vältä fyysistä rasitusta: Siirrä raskaat työt ja liikunta viileämpiin aikoihin. Jos liikut helteellä, pidä taukoja ja juo runsaasti vettä.
 • Pidä huolta lemmikeistä: Varmista, että lemmikkieläimillä on varjoisa paikka ja raikasta vettä saatavilla. Älä jätä lemmikkejä kuumaan autoon.

Helteestä nauttiminen turvallisesti

Helteestä voi nauttia turvallisesti, kunhan muistaa muutaman perusasian:

 • Kuuntele kehoasi: Jos tunnet olosi tukalaksi, hakeudu viileään paikkaan ja lepää. Älä yritä sinnitellä kuumuudessa.
 • Noudata viranomaisten ohjeita: Seuraa säätiedotuksia ja noudata viranomaisten antamia ohjeita helteen aikana.
 • Auta muita: Tarkista läheistesi vointi, erityisesti riskiryhmiin kuuluvien. Tarjoa apua tarvittaessa.
 • Suunnittele aktiviteetit viileämpiin aikoihin: Siirrä ulkoilua, liikuntaa ja muita aktiviteetteja aamuun tai iltaan, kun ilma on viileämpää.
 • Varaudu sähkökatkoihin: Helteet voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Varmista, että sinulla on taskulamppu, paristokäyttöinen radio ja ensiaputarvikkeet saatavilla.

Sääennusteet ja varautuminen

Sään ennustaminen on aina haasteellista, mutta nykyään on saatavilla useita luotettavia sääpalveluita, jotka auttavat varautumaan helteisiin. Esimerkiksi Foreca tarjoaa tarkat ja ajantasaiset sääennusteet, joiden avulla voit suunnitella aktiviteettejasi ja varautua kuumaan säähän.

Seuraamalla sääennusteita voit esimerkiksi ajoittaa ulkoilun viileämpiin aikoihin, varata viilentävän majoituksen helteiden varalle tai hankkia tarvittavat tarvikkeet, kuten tuulettimia tai viilennysliinoja.

Helteen vaikutukset luontoon ja ympäristöön

Helteet eivät vaikuta vain ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, vaan ne voivat aiheuttaa myös vakavia seurauksia luonnolle ja ympäristölle. Kuivuus lisää metsäpalojen riskiä, kuivattaa vesistöjä ja vaikeuttaa viljelyä. Lisäksi helteet voivat heikentää ilmanlaatua ja lisätä otsonipitoisuuksia, mikä voi olla haitallista terveydelle.

Ilmastonmuutos on yksi merkittävimmistä tekijöistä helleaaltojen yleistymisen taustalla. Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisellä ja kestävien elämäntapojen omaksumisella voimme hillitä ilmastonmuutosta ja vähentää helteiden aiheuttamia haittoja.

Yhteisöllinen vastuu helteiden aikana

Helteiden aikana on tärkeää huolehtia paitsi itsestään, myös muista. Yhteisöllinen vastuu korostuu erityisesti silloin, kun lämpötilat nousevat korkeiksi. Voimme auttaa toisiamme monin tavoin:

 • Tarkista naapureiden ja läheisten vointi: Erityisesti ikäihmiset ja yksin asuvat voivat tarvita apua helteillä.
 • Jaa tietoa ja vinkkejä: Levitä tietoa helteen vaaroista ja keinoista selviytyä kuumuudesta.
 • Tarjoa apua tarvittaessa: Auta esimerkiksi kaupassa käynnissä tai viilentävien juomien hankinnassa.
 • Ole mukana vapaaehtoistoiminnassa: Monet järjestöt tarjoavat apua helteestä kärsiville. Voit osallistua vapaaehtoistoimintaan ja auttaa esimerkiksi jakamalla vettä tai viilentäviä tarvikkeita.

Lopuksi

Kuuma kesä ja helle voivat olla haastavia, mutta oikeilla toimilla ja varautumisella niistä voi selvitä ja jopa nauttia. Muista juoda runsaasti vettä, pukeutua viileästi, suojautua auringolta ja viilentää kotia. Seuraa sääennusteita, kuten Forecan tarjoamia, ja noudata viranomaisten ohjeita. Huolehdi itsestäsi ja muista, ja muista, että yhteisöllinen vastuu on tärkeää helteiden aikana.

Vastaa

Edullisesti matkalle - lentäen