Määräaikainen sähkösopimus: Turvaa vai ansa? Kattava opas sähkömarkkinoiden viidakkoon

Sähkömarkkinoiden myllerrys on saanut monet kuluttajat ymmälleen. Hinnat heiluvat, tarjoukset vilisevät silmissä, ja päätösten tekeminen tuntuu mahdottomalta. Yksi vaihtoehto, joka nousee jatkuvasti esiin, on määräaikainen sähkösopimus. Mutta mitä se oikein tarkoittaa, ja kenelle se sopii? Entä miten välttää sudenkuopat ja löytää itselle paras diili?

Sukelletaanpa syvälle sähkömarkkinoiden maailmaan ja selvitetään, mitä sinun tulee tietää määräaikaisista sähkösopimuksista.

Mikä on määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus on sopimus sähköyhtiön kanssa, jossa sovitaan kiinteästä sähkön hinnasta tietyn ajanjakson ajaksi. Tämä ajanjakso on yleensä 1-3 vuotta, mutta voi vaihdella eri yhtiöiden välillä. Määräaikaisen sopimuksen aikana sähkön hinta pysyy samana riippumatta siitä, miten sähköpörssin hinnat muuttuvat.

Määräaikaisen sähkösopimuksen edut ja haitat

Kuten kaikissa sopimusmuodoissa, myös määräaikaisessa sähkösopimuksessa on puolensa.

Edut:

 • Ennakoitavuus: Tiedät tarkalleen, paljonko sähköstäsi maksat kuukaudessa, mikä helpottaa budjetointia.
 • Suoja hinnanvaihteluilta: Jos sähköpörssin hinnat nousevat, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, sillä sinun hintasi on lukittu sopimuksen ajaksi.
 • Helppokäyttöisyys: Määräaikainen sopimus on usein vaivattomampi vaihtoehto, sillä sinun ei tarvitse seurata markkinoiden muutoksia tai kilpailuttaa sopimustasi jatkuvasti.

Haitat:

 • Joustamattomuus: Jos sähköpörssin hinnat laskevat, et hyödy siitä, sillä hintasi on lukittu.
 • Mahdolliset lisämaksut: Sopimuksen ennenaikainen irtisanominen voi johtaa lisämaksuihin.
 • Tarjousten vertailun vaikeus: Eri yhtiöiden määräaikaisten sopimusten vertailu voi olla hankalaa, sillä niissä on usein erilaisia ehtoja ja piilokuluja.

Kenelle määräaikainen sähkösopimus sopii?

Määräaikainen sähkösopimus voi olla hyvä vaihtoehto sinulle, jos:

 • Arvostat ennakoitavuutta ja haluat välttyä ikäviltä yllätyksiltä sähkölaskussa.
 • Et halua käyttää aikaasi sähkömarkkinoiden seuraamiseen ja tarjousten vertailuun.
 • Uskot, että sähkön hinta tulee nousemaan tulevaisuudessa.

Määräaikainen sopimus ei välttämättä ole paras vaihtoehto, jos:

 • Haluat hyötyä mahdollisista hinnanlaskuista.
 • Tarvitset joustavuutta sopimukseesi, esimerkiksi muuton varalta.
 • Olet valmis panostamaan aikaasi tarjousten vertailuun ja kilpailuttamiseen.

Miten valita paras määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikaisen sähkösopimuksen valinta voi tuntua vaikealta, mutta näillä vinkeillä pääset alkuun:

 1. Vertaile eri yhtiöiden tarjouksia: Älä tyydy ensimmäiseen vastaan tulevaan tarjoukseen. Käytä aikaa eri yhtiöiden tarjousten vertailuun ja kiinnitä huomiota paitsi sähkön hintaan, myös sopimuksen muihin ehtoihin, kuten perusmaksuun, määräaikaan ja irtisanomisehtoihin.
 2. Tarkista sähkön alkuperä: Jos ympäristöystävällisyys on sinulle tärkeää, valitse sopimus, jossa sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.
 3. Lue sopimusehdot huolellisesti: Ennen sopimuksen allekirjoittamista lue ehdot huolellisesti läpi ja varmista, että ymmärrät ne täysin. Jos jokin kohta on epäselvä, kysy sähköyhtiöltä lisätietoja.
 4. Kysy kokemuksia muilta: Kysy ystäviltäsi, perheenjäseniltäsi tai naapureiltasi kokemuksia eri sähköyhtiöistä ja heidän määräaikaisista sopimuksistaan.
 5. Hyödynnä riippumattomia vertailusivustoja: Netissä on useita riippumattomia vertailusivustoja, jotka auttavat sinua löytämään itsellesi sopivimman sähkösopimuksen.

Vinkki: Jos olet epävarma, mikä sopimus olisi sinulle paras, voit aina pyytää apua sähköyhtiön asiakaspalvelusta. He osaavat neuvoa sinua sopimuksen valinnassa ja vastata mahdollisiin kysymyksiisi.

Määräaikainen sähkösopimus ja muutto

Muutto on yksi yleisimmistä syistä määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomiseen. Useimmat sähköyhtiöt sallivat sopimuksen irtisanomisen ilman lisämaksuja muuton yhteydessä, mutta on tärkeää ilmoittaa irtisanomisesta hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Muuttaessasi uuteen asuntoon sinun tulee tehdä uusi sähkösopimus. Voit joko siirtää vanhan sopimuksesi uuteen osoitteeseen tai valita kokonaan uuden sopimuksen. Jos päätät valita uuden sopimuksen, kannattaa vertailla eri yhtiöiden tarjouksia ja valita itsellesi sopivin vaihtoehto.

Määräaikaiset sähkösopimukset ja kilpailutus

Vaikka määräaikainen sähkösopimus on voimassa tietyn ajanjakson, se ei tarkoita, ettetkö voisi kilpailuttaa sopimustasi. Itse asiassa, sopimuksen kilpailuttaminen kannattaa aina, kun sopimus on päättymässä. Näin voit varmistaa, että saat parhaan mahdollisen hinnan sähköstäsi.

Kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa. Voit tehdä sen joko itse netissä tai käyttää apunasi riippumatonta kilpailutuspalvelua. Kilpailuttamisen yhteydessä kannattaa vertailla paitsi sähkön hintaa, myös sopimuksen muita ehtoja.

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen voi olla mahdollista myös muista syistä kuin muuton vuoksi. Esimerkiksi, jos sähköyhtiö nostaa sähkön hintaa sopimuskauden aikana, sinulla voi olla oikeus irtisanoa sopimus ilman lisämaksuja.

Ennen sopimuksen irtisanomista kannattaa kuitenkin aina tarkistaa sopimusehdot ja varmistaa, että sinulla on oikeus irtisanoa sopimus ilman lisämaksuja. Jos olet epävarma, voit aina ottaa yhteyttä sähköyhtiön asiakaspalveluun ja kysyä neuvoa.

Määräaikaiset sähkösopimukset ja tulevaisuus

Sähkömarkkinoiden muutokset vaikuttavat myös määräaikaisiin sähkösopimuksiin. Tulevaisuudessa voimme odottaa näkevämme entistä monipuolisempia ja joustavampia määräaikaisia sopimuksia, jotka vastaavat paremmin kuluttajien tarpeisiin.

Esimerkiksi, voimme nähdä sopimuksia, joissa sähkön hinta on sidottu tiettyyn indeksiin, kuten sähkön tuotantokustannuksiin tai hiilidioksidipäästöjen hintaan. Voimme myös nähdä sopimuksia, joissa kuluttaja voi valita, haluaako hän kiinteän vai vaihtuvan sähkön hinnan.

0 kommenttia artikkeliin ”Määräaikainen sähkösopimus: Turvaa vai ansa? Kattava opas sähkömarkkinoiden viidakkoon”

Vastaa

Edullisesti matkalle - lentäen