Rahansäästäminen voi tuntua vaikealta, mutta pienillä muutoksilla voit kasvattaa säästöjäsi yllättävänkin huomaamattomasti ja nopeasti. Olipa tavoitteenasi kerryttää puskurirahastoa, säästää lomamatkaa varten tai parantaa taloudellista tilannettasi pitkällä aikavälillä, nämä vinkit auttavat säästämään rahaa tehokkaasti ja vaivattomasti.
1. Tee budjetti ja seuraa menoja
Budjetointi on yksi tärkeimmistä keinoista säästää rahaa. Kirjaa ylös kaikki tulosi ja menosi ja analysoi, mihin rahasi kuluvat. Voit käyttää esimerkiksi Exceliä tai budjetointisovellusta, kuten Pennoa. Kun tiedät, mihin rahasi menevät, on helpompi tehdä tietoisia päätöksiä kulutuksen vähentämiseksi.
2. Vältä heräteostoksia
Ennen kuin ostaa jotain, on hyvä miettiä, että tarvitsetko sitä todella. Hyvä sääntö on odottaa päivä tai kaksi ennen ostopäätöstä, etenkin jos kyseessä on kalliimpi ostos. Usein hetken mielijohteesta syntynyt ostohalu laantuu, ja voi huomata, ettei tuote ollutkaan välttämätön.
3. Hyödynnä tarjouksia ja alennuksia
Käytä hyväksi alennuskoodeja, kanta-asiakasohjelmia ja tarjouskampanjoita. Monet verkkokaupat tarjoavat alennuksia uutiskirjeen tilaajille, ja ruokakaupoissa kannattaa hyödyntää tarjoustuotteet. Hyvä on kuitenkin huomioida, ettei joudu markkinoinnin uhriksi ja osta jotakin vain siksi, että se on tarjouksessa.
4. Suunnittele ostokset etukäteen
Kauppareissut ilman suunnitelmaa voivat johtaa turhiin ostoksiin. Tee siis ennen ostoksille lähtöä ostoslista ja noudata sitä. Tämä pätee erityisesti ruokakaupassa käyntiin – kun suunnittelee viikon ruoat etukäteen, on helpompi välttää heräteostokset ja liian paljosta ruoan ostamisesta koituvan ruokahävikin.
5. Vähennä ulkona syömistä ja take-away -kahveja
Kahvilakäynnit ja ravintola-ateriat voivat olla suuria menoeriä. Jos ostaa päivittäin kahvin R-kioskilta, se voi maksaa jopa 100 euroa kuukaudessa. Kahvilasta ostettaessa vieläkin enemmän. Kokeile keittää kahvisi kotona ja tehdä eväitä töihin – säästät huomattavan summan vuodessa.
6. Kilpailuta palvelut ja neuvottele hinnat
Monet unohtavat kilpailuttaa sähkösopimukset, vakuutukset, lainat ja nettiliittymät. Vertaile eri palveluntarjoajia ja neuvottele hinnat uudelleen. Voit säästää satoja euroja vuodessa.
7. Pidä maltti mukana viihteellä
Vältä impulsiivisia tekoja, kun olet viihteellä. Esimerkiksi nettiveikkaus tekee urheilun seuraamisesta viihdyttävämpää, mutta se voi myös johtaa menoihin, jos sitä ei tee harkiten.
8. Karsi ylimääräiset viihdepalvelut
Maksulliset suoratoistopalvelut voivat rasittaa budjettia, jos tilaa useampaa palvelua samanaikaisesti. Kokeile ilmaisia vaihtoehtoja, kuten Yle Areenaa tai Kansalliskirjaston tarjoamia e-kirjoja ja elokuvia.
9. Käytä julkista liikennettä tai kimppakyytejä
Auton ylläpito on kallista polttoaine-, vakuutus- ja huoltokustannuksineen. Säästä rahaa käyttämällä joukkoliikennettä, pyöräilemällä tai jakamalla kyytejä perheen ja ystävien kanssa. Yllättäen joskus Uber saattaa tulla halvemmaksi kuin joukkoliikenteen ottaminen, jos kyydin jakaa useamman ystävän kanssa.
10. Säästä automaattisesti
Aseta kuukausittain tietty summa siirtymään automaattisesti säästö- tai rahastotilille heti palkkapäivän jälkeen. Näin säästäminen tapahtuu huomaamattomasti ja jatkuvasti. Summan ei tarvitse olla suuri ja jo parilla kympillä kuukaudessa on hyvä lähteä liikenteeseen.
Yhteenveto
Rahansäästäminen ei tarvitse suuria uhrauksia, vaan pienetkin muutokset arjessa voivat kerryttää säästöjä merkittävästi ajan myötä. Aloita budjetoinnista, vältä turhia ostoksia ja hyödynnä edullisia vaihtoehtoja arjessasi. Kun säästäminen muuttuu tavaksi, säästöjä syntyy huomaamatta! Ottamalla hyödyn irti muistakin arjen vinkeistä, voi helposti tehostaa elämän muitakin osa-alueita.