Autoilu ja polttoaineen säästövinkit

Autoillessa ja polttoaineen säästämisessä on useita vinkkejä, joilla voi pienentää ajoneuvon polttoainekustannuksia ja samalla vähentää ympäristövaikutuksia. Tässä muutamia vinkkejä:

Rauhallinen ajotapa

Rauhallinen ajotapa voi olla hyödyllinen polttoaineen säästämisessä ja auton tehokkaammassa käytössä. Tasainen ja ennakoiva ajotapa auttaa vähentämään polttoaineen kulutusta. Yritä välttää äkillisiä kaasun painalluksia ja jarrutuksia, ja anna itsellesi riittävästi aikaa hidastaa ja pysähtyä. Yritä ennustaa liikennevalojen vaihtumista etukäteen ja sovita ajonopeutesi siten, että saavut vihreisiin valoihin ilman tarpeetonta pysähtelyä. Näin vältät turhia pysähdyksiä ja kiihdytyksiä. Kun mahdollista, anna auton liukua luonnollisesti ilman kaasun painamista, esimerkiksi laskettavissa olevilla alamäillä tai eteenpäin vierivällä voimalla. Tämä vähentää polttoaineen kulutusta ja auttaa saavuttamaan tasaisen ajotavan.

Nouda nopeusrajoituksia

Ajamalla sallittua nopeusrajoitusta noudattaen voi säästää polttoainetta. Korkeat nopeudet lisäävät ilmanvastusta ja polttoaineen kulutusta.

Vältä tarpeetonta pysähtelyä

Joskus pysähtyminen on välttämätöntä, mutta yritä välttää tarpeetonta pysähtelyä esimerkiksi pitkillä punaisilla valoilla. Pysähtyminen ja uudelleen liikkeelle lähteminen kuluttavat enemmän polttoainetta kuin tasainen ajaminen.

Huolehdi renkaista

Tarkista säännöllisesti renkaiden ilmanpaine. Alhainen renkaiden ilmanpaine lisää vierintävastusta ja polttoaineen kulutusta. Pidä myös renkaat tasapainossa ja suorista, jotta ne kuluvat tasaisesti. Huomio myös jarrut: Jarrujen liiallinen kitka tai jumittuneet jarrut voivat aiheuttaa lisääntynyttä polttoaineen kulutusta. Huolehdi jarrujen asianmukaisesta toiminnasta ja tarkista ne säännöllisesti.

Vältä ylimääräistä kuormaa

Raskas kuorma autossa lisää polttoaineen kulutusta. Poista tarpeeton kuorma ja tavarat autosta, kun niitä ei tarvita. Raskaan kuorman mukanaan tuoma ylimääräinen paino lisää vastusta, jonka auto joutuu voittamaan liikkuakseen eteenpäin. Tämä vaatii enemmän moottorin voimaa ja siten enemmän polttoainetta. Raskaamman kuorman pysäyttäminen vaatii enemmän jarrutusenergiaa. Tämä lisää polttoaineen kulutusta, kun auton liikemäärää on vaikeampi hallita.

Sammuta moottori tarpeettoman seisomisen aikana

Jos tiedät, että seisot paikallaan pidempään ajanjakson ajan, sammuta moottori säästääksesi polttoainetta. Esimerkiksi odottaessa liikennevaloissa tai pidemmillä pysähdyksillä sammuta moottori.

Säännöllinen huolto

Huolehdi autosi säännöllisestä huollosta, kuten öljynvaihdosta ja ilmansuodattimen vaihdosta. Säännöllinen huolto ja ylläpito voivat auttaa pitämään auton moottorin ja järjestelmät optimaalisessa kunnossa, mikä voi edistää polttoainetaloudellisuutta

Noudattamalla näitä vinkkejä voit auttaa säästämään polttoainetta ja pienentämään ympäristövaikutuksia autoillessasi.

Mitä vähemmän pysähtelet, sitä enemmän bensaa säästät

www.arjentasapaino.fi

Yksi kommentti artikkeliin ”Autoilu ja polttoaineen säästövinkit”

Vastaa

Edullisesti matkalle - lentäen